Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Armoe op papier

25-06-2008

Containers op de vaart tussen Rotterdam en Antwerpen zijn vaak eerder op hun bestemming dan de voorgeschreven papieren. Het is een oud verhaal. Bureau Telematica Binnenvaart is al jaren bezig met 'papierarm varen' de communicatie te bevorderen. Tweeëntwintig jaar geleden werden al eerste pogingen gedaan stuwplannen met digitale informatie te vullen, maar nog steeds worden aan boord eindeloze getallenreeksen overgetikt van papier.
'Prehistorisch' noemt een burgemeester de huidige papierwinkel aan boord. Terecht! Vertel òns wat! Zolang opdrachtgevers liever hun gegevens op papier aanleveren, zou elke containerschipper eigenlijk een typvaardige secretaresse bijgeleverd moeten krijgen. Maar zonder plicht verandert er niets. Nu lijken walpartijen met de 'Intentieverklaring Kreekrak' op z'n minst een morele verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Moreel in dubbele zin: voor de schippers èn voor de verontruste burgemeesters langs de vaarweg. Want de bestuurders aan de wal pruimen het ook niet langer dat er schepen met 'gevaarlijke' containers langsvaren waarvan de inhoud veelal onbekend is. Om het 'gevaar' weg te nemen, lijkt digitalisering van de informatie een eerste stap. Wat met jaren overleggen en overtuigen niet lukt, komt dan toch eindelijk van de grond. Niet getreurd, het is het resultaat dat telt.
Merkwaardig dat de stok achter de deur toch vooral weer de schipper treft. Die krijgt volgens de intentieverklaring extra controles bij onvoldoende medewerking. Ons advies: pik het niet, wijs de intentiepartners op hun plicht, of probeer het eens met een secretaresse op rekening van de klant. Prehistorische papieren horen aan boord niet langer thuis!

(Ook verschenen als Commentaar in Weekblad Schuttevaer van 28-6-08)

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.