Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Schippersaalmoezenier Nieuwenhuizen †

25-06-2008

NIEUWKOOP 25/6 - Schippersaalmoezenier Cornelis Nieuwenhuizen is 21 juni overleden op de leeftijd van 84 jaar. Hij werd in 1949 tot priester gewijd, begon het katholiek schipperswerk vanuit de parochiekerk in de Rotterdamse Havenstraat en was tot 1989 landelijk aalmoezenier en directeur van het Rotterdamse KSCC en het landelijk KSCC-bureau.

Nieuwenhuizen heeft zich bijzonder ingezet voor het onderwijs aan schipperskinderen. Hij was de grondlegger van het Kleuter aan Boord-onderwijs (LSOVK, samen met zuster Laetitia) en van de subsidie voor schippersinternaten. Als voorzitter was hij sterk betrokken bij het internaat De Westersingel in Rotterdam en het Julia-internaat  in Zwijndrecht. Met hulp van het KOFS zette hij katholieke scholen voor nautisch onderwijs op in Rotterdam en Mook.

Tot zijn afscheid in 1989 was aalmoezenier Nieuwenhuizen geestelijk adviseur van de RK-Schippersbond St. Nicolaas. Hij had voor de binnenvaart veel contact met de plaatselijke en landelijke politiek, was secretaris van het Europese congres voor binnenvaartpastores en van 1963 tot 1989 alom bekend met zijn eigen KRO radioprogramma ‘Scheepspraet’ met nieuws en informatie voor de binnenschipper.

Nieuwenhuizen zegende vele huwelijken van varenden in, was een groot liefheffer van voetbal en schaatsen en een kenner van de Nederlandse literatuur. Hij kon voor zijn werk bouwen op veel betrouwbare religieuze paters, broeders en zusters die toen nog ruimschoots voorhanden waren. Nieuwenhuizen schreef geschiedenis in het sociale en pastorale  leven van de binnenschipper en zijn gezin.

De begrafenis vindt donderdag 26 juni plaats op de R.K. begraafplaats in Nieuwkoop.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.