Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Rijkswaterstaat lanceert Spiegelnet voor vaarweggebruikers

02-07-2008

DEN HAAG 2/7 - Rijkswaterstaat heeft de internetpagina “Spiegelnet” gelanceerd. Rijkswaterstaat wil graag weten wat de wensen zijn van beroepsschippers en recreatievaarders, daarmee kan Rijkswaterstaat de dienstverlening verbeteren en er voor zorgen dat het scheepvaartverkeer vlot en veilig verloopt.

Op de digitale aanlegplaats Spiegelnet kunnen beroeps-schippers en recreatievaarders in contact komen met Rijkswaterstaat. Er is te lezen welke afspraken zijn gemaakt met vaarweggebruikers en hoe het gaat met de uitvoering van de afspraken. Er is wekelijks nieuws te vinden op de internetpagina en ook wordt regelmatig de mening van schippers gevraagd over actuele onderwerpen.

Zo zijn er dus vaker contactmomenten tussen de schippers en Rijkswaterstaat. De internetpagina is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/spiegelnet.
Het Spiegelnet is een aanvulling op de Spiegeldagen. Binnenkort is de eerste elektronische vraag aan de schippers te vinden op Spiegelnet. Die zal gaan over het scheiden van beroepsvaart en recreatievaart, en hoe daarmee de veiligheid op het water te vergroten is.

Spiegeldagen 2006 en 2007
Om in contact te komen met de vaarweggebruikers organiseerde Rijkswaterstaat in 2006 en 2007 Spiegeldagen. Naast het horen van de wensen van de schippers is het doel van de Spiegeldagen ook om de voortgang van de gemaakte afspraken te bespreken en te kijken of Rijkswaterstaat hiermee op koers ligt. Zo houden schippers en Rijkswaterstaat elkaar een spiegel voor.
De thema’s die centraal staan zijn:

  • voldoende en kwalitatief goede wacht- en overnachtingsplaatsen
  • voldoende vaarwegprofiel (vaardiepte, vaargeulbreedte, etc.)
  • tijdige en juiste informatie (bijvoorbeeld over stremmingen)
  • veiligheid op en langs de vaarweg
  • vlot van haven naar haven varen (passagetijd van bruggen en sluizen)

In 2006 kwam bijvoorbeeld de vraag van de schippers om meer te doen aan voorlichting over verkeersveiligheid op het water. Rijkswaterstaat heeft daarop onder andere voorlichtingsmateriaal uitgebracht en de actie “Veilig Varen op de IJssel doen we samen” uitgevoerd. Ook heeft Rijkswaterstaat met beroeps- en recreatieschippers een drukke oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal nagebootst in een simulatiemodel en twee dagen lang nagespeeld.

Derde Spiegeldag in 2009
Op zaterdag 7 november 2009 vindt de derde Spiegeldag plaats. Meer informatie hierover is te zijner tijd vinden op het Spiegelnet.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.