Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Reddingboten aangekomen in Hansweert

09-08-2008

HANSWEERT 9/8 persbericht KNRM - Vrijdag 8 augustus zijn twee reddingboten naar het nieuwe KNRM-reddingstation Hansweert overgevaren. Zij worden daar gebruikt voor training van de toekomstige redders.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) te IJmuiden, wil na een alarmering binnen 30 minuten op de juiste plek op het water zijn om hulp te bieden.
In het oostelijk deel van de Westerschelde was dat niet overal mogelijk, waardoor het noodzakelijk werd om in Hansweert een reddingsstation op te richten.
Om in praktijkomstandigheden te kunnen trainen, heeft de KNRM twee oefen-reddingboten aan de bemanning van station Hansweert ter beschikking gesteld.

30 Vrijwilligers trainen intensief
Voor het reddingstation Hansweert hebben zich 30 vrijwilligers, ofwel opstappers gemeld.
Deze opstappers zijn al een paar maanden aan het oefenen bij andere KNRM-stations in Nederland. Er is binnen de groep al veel vaar- en navigatie-ervaring. De extra vaaroefening is nodig voor de bediening van de specifieke reddingboten met waterjets en voor de uitvoering van reddingen en hulpverleningen in het werkgebied op de Westerschelde.
Als dat klaar is, zijn de vrijwilligers volledig geschikt als redder.
Een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma is de speciale training "SAR-craft operations" van een week in oktober bij het trainingsinstituut Maritime Rescue International in Stonehaven, Schotland. Begin volgend jaar is de  bemanning ervaren genoeg om het station operationeel te laten zijn. De KNRM zal uit de groep dan een schipper en plaatsvervangende schippers benoemen.

Reddingboten
Eind 2008 levert de KNRM de reddingboot "Jan van Engelenburg" in Hansweert af.
Het schip deed de laatste jaren dienst in Scheveningen en krijgt nu op een werf een grote onderhoudsbeurt alvorens naar Hansweert te gaan.
Met een lengte van 15 meter en een breedte van ca 5,5 meter, behoort hij tot de categorie grote reddingboten.
Het schip heeft een motorvermogen van 2 x 680 pk. waarmee een snelheid van ca. 60 km per uur kan worden bereikt. De bemanning bestaat uit minimaal vier personen en het schip kan in geval van nood 90 geredde personen bergen.

Foto J-K de Meester HansweertDe grootste van de nu in Hansweert afgeleverde oefen-reddingboten is genaamd Martijn Koenraad Hof en is van de z.g. "Antje-klasse". Hij is ca. 9 meter lang en 2,3 meter breed heeft voor de voortstuwing 2 waterjets die worden aangedreven met 2 motoren van 250 PK. Dat is goed voor een snelheid van 55 km per uur. Bemand met 3 personen, kunnen 20 geredde personen aan boord worden genomen.

De 2e boot is 5,5 meter lang, 2 meter breed en heeft een buitenboordmotor van 90 pk, de snelheid is 70 km per uur en het schip is daardoor dus zeer geschikt om snel ergens ter plaatse te kunnen zijn. Er is daarnaast ruimte aan boord om 8 geredde personen te bergen.

Uiteraard zijn de schepen voorzien van marifoon en GPS en andere moderne navigatie hulpmiddelen.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.