Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Eind van het jaar gaat EOSDEMO open voor energiebesparing en innovatie

19-08-2008

Interessante subsidiekans voor de scheepvaart

19/8 - Voor innovatieve energiebesparende projecten in de binnenvaart komt eind van dit jaar veel subsidie beschikbaar vanuit de subsidieregeling EOSDEMO. Volgens Elbert Smelt, scheepvaartadviseur bij subsidieadviesbureau Currency Connect, is deze subsidiemogelijkheid lucratiever dan de breed aangekondigde Tijdelijke subsidieregeling Innovatie Binnenvaart. ‘Dat is op zich een mooi potje, maar met een beschikbaar budget van ruim een miljoen euro per jaar wel een klein potje.’

Van de regeling Innovatie Binnenvaart werd lange tijd veel verwacht. Zo is het totale budget 10 miljoen, een enorm bedrag. Maar het grote bedrag is dusdanig opgedeeld dat het subsidieplafond jaarlijks nog wel een keer is bereikt. ‘Het budget van EOSDEMO voor volgend jaar zal aanzienlijk hoger liggen. Ik verwacht ongeveer 5 miljoen euro’, aldus Smelt.
 
EOSDEMO
De regeling EOSDEMO is bedoeld voor projecten in de scheepvaart die zich richten op een vernieuwende manier van energie besparen. Het mag gaan om nieuwe technieken, systemen of apparatuur. Smelt: ‘Bedrijven kunnen bijvoorbeeld denken aan een ander soort aandrijving, andere schroeven, een andere scheepsvorm of een nieuw laad- of logistiek systeem’.

De subsidiebijdrage is naar verwachting 40% tot 50% van de meerkosten ten opzichte van de referentiesituatie. ‘Stel dat een nieuw systeem vier ton meer kost, dan kan een bedrijf dus 40% tot 50% van die vier ton terug ontvangen aan subsidie’, stelt Smelt, die bovendien wijst op een andere interessante fiscale aftrekregeling: de Energie Investerings Aftrek (EIA). ‘Projecten die voldoen aan de voorwaarden van EOSDEMO, komen vaak ook in aanmerking voor de EIA.’ Smelt verwacht dat de exacte inhoud van de regeling eind van dit jaar wordt gepubliceerd.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.