Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Historie haven en transport verbeeld tijdens Het Havenfestival 2008

31-08-2008

ROTTERDAM persbericht Havenmuseum 31/8 - Veel demonstraties, rondvaarten, muziek, theater, performances, kinderactiviteiten en een waterrace tijdens het Havenfestival op 6 en 7 september van 12.00 tot 18.00 uur, in en rond de oude binnenhavens van Rotterdam.

Er is voor ieder wat wils te beleven en vooral ook te doen. Eén van de specials dit jaar is een tentoonstelling en voorstelling over de landverhuizers met de titel ‘Toen zij uit Rotterdam vertrokken’. Daarnaast wordt op zondag het startschot gegeven voor de spectaculaire waterrace “Nederland leeft met water”.

Op beide dagen zijn doorlopend activiteiten voor jong en oud om kennis te maken met de historie van de Rotterdamse Haven. Zo zijn er rond de Leuvehaven verschillende overslagdemonstraties, kinderactiviteiten en alle schepen en objecten zijn opengesteld voor publiek. Daarnaast is er een schippersmarkt langs de Wijnhaven en in de Oude Haven wordt tijdens KLINK door de scheepseigenaren een beeld gecreëerd van het leven aan boord. Op diverse locaties wordt het evenement muzikaal opgeluisterd met optredens in het kader van het Shantyfestival Rotterdam. In het Mariniersmuseum mag het publiek zelf muzikaal aan de slag.

Onder het titel “Kom en ga met de muziek mee” veel aandacht hier voor de geschiedenis van de mariniersmuziek vanaf 1665 tot nu.

Het Havenfestival is een samenwerking van het Maritiem Museum Rotterdam, het Mariniersmuseum en Het Havenmuseum. Deze instellingen zijn deze dag gratis te bezoeken, evenals museumschip “De Buffel”. Ook dit jaar kunnen wij weer rekenen op de medewerking van diverse Rotterdamse mobiele erfgoedhouders.

Nieuw is de samenwerking met het DAF Museum uit Eindhoven. Zij zijn het gehele weekend met een deel van hun collectie aanwezig. De oude vrachtwagens, personenbussen en brandweerauto’s maken het plaatje compleet. Op zaterdagochtend zullen de voertuigen in colonne over de Maasboulevard de stad binnenrijden om hun plek in te nemen aan de Wijnhaven, alwaar zij het hele weekend te bezichtigen zijn.

Dit jaar wordt er ook samengewerkt met de Wereldhavendagen en zijn de activiteiten onder de noemer Maritiem Kwartier opgenomen in het programmaboekje van de Wereldhavendagen. Verder kan men via het reisbureau van de Wereldhavendagen de stoomrondvaarten van het Havenfestival boeken.

Deze unieke stoomrondvaarten vertrekken dit jaar bij het festivalterrein van de Wereldhavendagen. Elke 20 minuten vertrekt, vanaf de Waternetsteiger achter het Nieuwe Luxor, een stoomschip voor een historische tocht door de moderne Wereldhaven van Rotterdam.

Het meest actuele programma-overzicht is te lezen op onze website www.havenmuseum.nl.

Het Havenfestival wordt mogelijk gemaakt door de steun van VSBfonds, Stichting Bevordering Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam, Gemeentearchief Rotterdam.

Het Havenfestival is een onderdeel van de Rotterdamse Zomerfestivals; www.zomerfestivals.nl.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.