Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Landmacht herhaalt historische Waaloversteek

17-09-2008

ARNHEM 17/9 - Militairen van de 43e gemechaniseerde brigade uit Havelte herhalen vrijdag 19 september de historische waaloversteek uit 1944 van de 82nd Airborne Division. De landmachteenheid zal de historische oversteek overdoen als onderdeel van een oefening en ter ere en visualisatie van de herdenking.

Vrijdag steken dertig militairen van de 43e gemechaniseerde Brigade uit Havelte met rubberen aanvalsboten de Waal over. Dit gebeurt als onderdeel van het oefenprogramma van de eenheid en ter herdenking van de Amerikaanse 82nd Airborne Division, die op 19 september 1944 met 260 personen en 26 aanvalsboten er voor zorgde dat op 20 september 1944 de Waalbrug in geallieerde handen viel.

In september 1944 proberen geallieerden met de operatie Market-Garden de bruggen over de grote rivieren in Nederland te veroveren. De Waal vormde de laatste drempel om de bij Arnhem gelande Britten te ontzetten. De Waalbruggen waren in handen van de Duitsers of vernietigd. Uiteindelijk slaagde een Amerikaanse eenheid met een gewaagde oversteek de Waal over te steken en een van de bruggen op de Duitsers te veroveren. Dit alles mocht niet baten, de brug in Arnhem bleek uiteindelijk een brug te ver.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.