Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Extra controle op marifoongebruik

03-10-2008

Gezamenlijke actieweek Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom
3/10 - Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom besteden in de week van 6-10 oktober extra aandacht aan marifoongebruik op de Nederlandse vaarwegen. In deze actieweek gaan Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom actief controleren, waarschuwen en verbaliseren. Voorlichting en extra controle moeten leiden tot betere communicatie tussen schepen onderling en tussen wal en schip. Met als doel de vaarwegen veiliger te maken.

Gebrekkige communicatie over de marifoon leidt te vaak tot (bijna-)aanvaringen. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen: Zo is niet altijd de juiste apparatuur aanwezig, weten schippers deze niet op de juiste manier te gebruiken of functioneert de apparatuur niet goed. Ook is er steeds meer andere apparatuur op het water die voor afleiding van schippers zorgt, zoals de gsm, televisie en computer.

Gerichte controles
Rijkswaterstaat en Agentschap Telecom hebben structureel aandacht voor het gebruik, de registratie en technische staat van de marifoon. De actieweek is hierop een aanvulling en richt zich met name op het niet-uitluisteren van de marifoon in gebieden met verkeersbegeleiding, het in orde hebben van de registratie voor gebruik van martiem-mobiele apparatuur, het instellen van de juiste ATIS-codes in de marifoon/ portofoon en het stimuleren van communicatie tussen schepen onderling. Als de marifooninstallatie niet op orde is, worden afspraken gemaakt om dit te herstellen.
Ook wordt de folder 'Goed marifoongebruik? Begrepen, over!' uitgedeeld. Hierin staat overzichtelijk nut en noodzaak van de marifoon beschreven.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.