Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Aquapol blokkeert 45 verdachte containers in de haven van Antwerpen

10-10-2008

DORDRECHT 10/10 persbericht - Aquapol heeft op maandag 29 september jl. een grootscheepse EVOA (Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen) controle gehouden. Bij deze controle, specifiek gericht op het vervoer van afvalstoffen op het water, zijn in totaal 45 verdachte containers geselecteerd voor nader onderzoek.

De Joint Action werd gecoördineerd vanuit de Centrale Post te Dordrecht. Hierbij werkte De Waterpolitie van het KLPD, de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond en de Scheepvaartpolitie Antwerpen nauw samen. Assistentie werd verleend door de Federale Leefmilieu Inspectie (FLI), Milieu-inspectie (MI), Douane Rotterdam en VROM-inspectie Zuidwest. Een tweetal politiemensen van de Rotterdamse Zeehavenpolitie controleerde samen met de Scheepvaartpolitie containerschepen in de Antwerpse haven.  

Totaal werden 21 binnenschepen gecontroleerd op het vervoer van afvalstoffen. In Nederland werd van een schip, dat voer op de Oude Maas, een container geselecteerd en voor inspectie geblokkeerd in de bestemmingshaven Antwerpen.  

In Antwerpen werden totaal 44 containers met vermoedelijk afvalstoffen geblokkeerd. Zo werd door een containerschip 19 containers vervoerd waarvan de schipper in het geheel geen vervoersdocumenten kon overleggen. Later bleek uit onderzoek dat de containers drie verschillende partijen afvalstoffen bevatte.

Op de dagen na de actie werd onderzoek gedaan naar de inhoud van deze 45 containers in relatie tot de geldende exportregels voor afvalstoffen. Daarbij bleek dat een container, geladen met plasticafval naar Hong Kong, niet voldeed aan de EVOA-regels. Ook bleek dat 9 containers met metaalschroot naar China tevens steen, rubber, katoen, plastic, kabels en printplaten. Hiermee worden eveneens de EVOA-regels overtreden. De Federale Leefmilieu Inspectie doet het verdere onderzoek naar herkomst en bestemming. Ten slotte bleken 4 containers met plastic afval naar India niet te zijn voorzien van de nodige kennisgevingen. Derhalve betreft het een illegale zending.

Eén container blijkt zo vol te zijn geladen met metaalafval dat fysieke inspectie niet mogelijk is in de haven. Voor de inspectie van deze container wordt elders een geschikte locatie gezocht. Vermoedelijk neemt het onderzoek nog enkele dagen in beslag.
 
Voor het vervoeren van afvalstoffen is tevens een inschrijving vereist op de zogenoemde 'VIHB lijst' (Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Inzamelaars van afvalstoffen). Tijdens de controles werd geconstateerd dat een schipper die afvalstoffen vervoerde niet op deze lijst bij het NIWO stond vermeld. Hiervoor kreeg hij direct een proces-verbaal.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.