Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Minimumloon voor Filippijnse matrozen

12-10-2008

Wie werkt verdient volgens de Nederlandse wet tenminste het minimumloon. Filippijnse matrozen lijken de uitzondering op de regel. Ze worden hier naartoe gehaald door bedrijven als Gyron Crew, en 'tegen scherpe prijzen' ingezet in de binnenvaart. Volledig legaal, naar verluidt.
Ze blijven zes tot acht maanden aan boord, kennen de (zee)scheepvaart, en het zijn goede, harde werkers. Ze maken de laatste Nederlandse matrozen overbodig, inclusief 'ons' opleidingsstelsel.
Voor het gemak en het geldelijk gewin knijpen de schippers graag een sociaal oogje toe. Zolang hun matrozen volgens de regels aan boord zijn, maakt het ze niet uit wat die mannen voorop uiteindelijk betaald krijgen. Er moet gevaren worden, Nederlandse matrozen zijn er niet of ze vragen lonen die met de huidige vrachten onbetaalbaar zijn.
Toch moet het volgens de meeste stemmers (74%) in de VAART!Peiling anders. 'Filippijnse matrozen moeten hetzelfde loon hebben als een Nederlander en eventueel overwerk moet gewoon betaald worden', reageert één van de 147 stemmers, die de huidige praktijk omschrijft als 'pure laaghartige discriminatie'. Een ander schrijft: 'Dit is moderne slavernij en moet zo snel mogelijk afgeschaft worden.'
De vraag blijft waarom we dit allemaal laten gebeuren.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.