Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Maritieme Canon van Nederland leidraad voor nieuwe expo

24-06-2009

Maritiem Museum Rotterdam houdt voet bij stuk
ROTTERDAM 24/6 persbericht Maritiem Museum - Ondanks de nationale discussie over de toepasbaarheid van de Canon van Nederland in een museum houdt het Maritiem Museum Rotterdam voet bij stuk en gebruikt haar eigen Maritieme Canon als leidraad voor de nieuwe tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’.

Met de opening van deze expo op vrijdagmiddag 26 juni vertaalt het Maritiem Museum Rotterdam wat iedere Nederlander over ons maritieme verleden ‘zou moeten weten’. Immers: waar zou Nederland nu staan als De Ruyter, Piet Hein en de Holland-Amerika Lijn er niet waren geweest?
Het museum presenteert deze Maritieme Canon middels een website, een boek én de tentoonstelling in hapklare brokken aan haar museumbezoekers. De tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’ laat zich lezen als een geschiedenisboek; van de prehistorische boomstamkano tot de toekomstige Tweede Maasvlakte, en laat zien hoe de scheepvaart de grondslag legde voor onze cultuur. In een maritiem geschiedenis overzicht mag de VOC zeker niet ontbreken, maar ook de Holland-Amerika Lijn, de Rotterdamse havenstaking, de Vikingen en de walvisvangst komen uiteraard aan bod.
 
Gebrek aan historisch besef
Deze maritieme versie van de Canon van Nederland geeft een thematisch overzicht van de 50 belangrijkste gebeurtenissen van onze maritieme geschiedenis. Deze zijn geselecteerd door een externe, onafhankelijke commissie van deskundigen die op initiatief van het Maritiem Museum Rotterdam is gevormd. Directe aanleiding voor dit initiatief was de landelijk discussie over het gebrek aan historisch besef die al en tijd gaande is. Daar komt bij dat het publiek van het Maritiem Museum, zowel vanuit het onderwijs als bezoekers in familieverband, in toenemende mate vraagt naar een overzicht van de maritieme geschiedenis en wel een overzicht met jaartallen.
 
Canon als museaal concept?
Is een canon geschikt als museaal concept? Het Maritiem Museum Rotterdam kan er over oordelen, want ‘Geen Zee te Hoog’ is de eerste grote, Nederlandse tentoonstelling op basis van een wetenschappelijk beredeneerde canon. Als tentoonstellingsconcept werkt het, als educatief instrument ook, maar om een heel museum op te hangen aan een, per definitie tijdelijke kijk op wat het belangrijkste is in de geschiedenis, staat zeer te bezien. Ook het Maritiem Museum is benieuwd naar de reacties van het publiek.
 
De parels uit de museumcollectie
De waterrijke historie van ons land wordt verteld aan de hand van de parels uit de eeuwenoude collectie van het Maritiem Museum. De basis van de collectie werd in 1852 gelegd door Prins Hendrik (1820-1879) en telt inmiddels meer dan een half miljoen objecten. Door de kwaliteit van deze objecten, die een periode van ruim vijf eeuwen beslaan, behoort het museum tot de top van maritieme musea in de wereld.
 
Aansluiting bij het onderwijs
Het Maritiem Museum Rotterdam stelt zich ten doel de maritieme geschiedenis van ons land over te dragen aan een breed publiek, en in het bijzonder aan het onderwijs. Aansluitend bij deze tentoonstelling biedt het museum diverse educatieve programma’s en lespakketten.
 
De Maritieme Canon wordt vanaf 26 juni aan het publiek gepresenteerd middels de website www.maritiemmuseum.nl/maritiemecanon, het boek ‘De maritieme geschiedenis’ dat in de boekhandel te koop is én de tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.




Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.