Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikel

'Digitale mix' in KSCC Internetcafé op vrijdag 4 november

02-11-2011

NIJMEGEN - Een 'digitale mix' komt vrijdag 4 november aan bod in het maandelijks internetcafé voor varenden in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen.

Deze keer niet één avondvullend onderwerp, maar een mix aan interessante technieken en hulpmiddelen voor het computergebruik aan boord.
We ruimen in ieder geval tijd in voor werken met het spreadsheetprogramma Excel en voor bedrijfsmatige toepassingen van social media, maar ook voor zaken als sms'en met WhatsApp, de wondere wereld van cloud computing (met Evernote om niets te vergeten) en 'wat verder ter tafel komt'...
Wie erbij wil zijn is welkom vanaf 18:00 uur op het KSCC kerkschip, Havenweg 2 te Nijmegen, in de Waalhaven.

Over het KSCC Internetcafé:
Vrijdagavond 4 november 2011 is iedereen die iets heeft met binnenvaart en internet welkom van 18.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening.
Het KSCC Internetcafé biedt, naast elke keer actuele thema's, alle gelegenheid voor onderling contact van internetgebruikers in de binnenvaart. Specialisten zijn aanwezig om op vragen een praktisch antwoord te geven of te zoeken. Het KSCC Internetcafé is een initiatief van het KSCC Schipperscentrum, in samenwerking met Bureau Telematica Binnenvaart en VAART!Info.

Heb je een hoognodig en inspirerend thema voor een volgend internetcafé? Suggesties zijn welkom op info@vaart.nl

Eerder in het KSCC Internetcafé
7-10-11: Zoeken zonder Google. Google is de grootste en gemakkelijkste zoekmachine van het internet. Maar er zijn andere, die soms dieper gaan en meer (gerichte) informatie boven water halen.

2-9-11: Social media (Hyves, Twitter, Facebook etc.) in de binnenvaart

12-6-11: Uit 15 sites werd tijdens de 15e VAART!Verjaardag de site Scheepvaartkrant.nl gekozen tot 'VAART!Site van het Jaar 2011'.

6-5-11: Waar kun je terecht voor actuele waterstanden, welke site is voor varenden het best bruikbaar?

1-4-11: Communities voor varenden

4-3-11: Een preview van te nieuw te lanceren website www.vaart.nl. Vaart 2.0 geeft als sociaal medium een andere dynamiek aan het internet voor varenden.

4-2-11: Mini-pc's. Het nieuws gaat steeds sneller en verschijnt in je broekzak. Hoe doen we mee en vooral wát doen we er mee in de binnenvaart? In het internetcafé bekeken we (elkaars) handige apparaten (telefoons waar je zelfs mee kunt bellen en tablet-pc's) met de handigste toepassingen, ook voor de varende bedrijfsvoering.

5-11-10: Vrachtworkshop met VAART!Vrachtindicator, Bargelink.com en LogoS. Plus een blik op een nieuwe VAART!site.

30-9-10 Blogger Benjamin Kamp volgde de opleiding Stuurman en Werktuigkunde aan de zeevaartschool en is nu nog bezig met een studie Logistiek en Economie in Rotterdam. Hij is eigenaar van Purple Ship Maritime Consultancy en komt iets vertellen over zijn bezigheden op internet. Op www.benjaminkamp.nl blogt hij zo nu en dan over de mogelijkheden van internet voor de scheepvaart. Zijn site www.maritiemestage.nl is al langer in de lucht, een paar maanden geleden begon hij www.WaterbusOnline.nl en afgelopen week lanceerde hij samen met Jacob Knol de site www.Dutchshore.nl, een digitale bundel met interviews over succesvolle mensen in de maritieme sector.

3-9-10 - Foto's delen op internet, een praktijkavond over digitaal fotograferen, het bewerken en verfraaien van foto's, en vooral het delen van je foto's en fotocollecties door ze online te zetten.

4-6-10 - De jaarlijkse VAART!Verjaardag (de 14e al weer!) met verkiezing van de VAART!Site van het Jaar. Winnaar werd Vereniging 'De Binnenvaart'.

7-5-10 - Praktische 'helper sites': Boordtelefoongids.nl, MarineTraffic.com (scheepsposities), iidesk.com (waterstanden en scheepvaartberichten), Bargelink.com (vrachtenmarkt), de 'arrivals'-pagina (verwachte zeeschepen, Peterson), Vrachtindicator op Twitter (besloten pagina, actuele vrachtmeldingen), VAART!Werk (personeel) of NU.nl (nieuws) - sites die zonder veel omhaal doen wat ze beloven.

5-3-10 - In maart was er opnieuw een 'vrachtworkshop' (blijvend actueel in barre tijden). Er werd meegedacht en ervaringen werden gedeeld met vakgenoten over betere vrachten met online systemen als VAART!Vrachtindicator, Bargelink, LogoS en Schippers voor Schippers.

5-2-10 - Tweetup voor varenden. Ook 'binnenvaarders' en maritieme media kun je op Twitter tegenkomen, zoals @tankertuig, @SUT_Grohmann, @Bargelink, @Bonapart_Ticker, @TinaReinders, @INTERNOSJE, @skipp60, @NTnl, @roelyvanderklei, @vdms, @MsAvena, @karindejong71, @TUGSPOTTERS, @binnenvaart, @vaart, @mmwops, @schuttevaer, @vidajo.

2-10-09 - Op elke boord-pc kan het: zoeken met Google en rekenen met Excel. Maar haal je er alles uit wat erin zit?

4-9-09 - Bargelink en VAART!Vrachtindicator demonstreren in het KSCC Internetcafé nieuwe manieren om online vracht- en marktinformatie te delen en gaan daarover met gebruikers in discussie.  

5-6-09 - 13e VAART!Verjaardag met verkiezing VAART!Site van het Jaar 2009

3-4-09 - Sociale Netwerken. Hyves is al één van de grootste Nederlandse sites, met ook al meer dan 2000 profielen van binnenvaarders. Doe je nog mee als je niet op MSN zit? En wat is LinkedIN?

6-3-09 - Foto's en video's delen op YouTube en Flickr. Altijd boeiend en dus een gezellige drukte rond de bar.

6-2-09 - In crisistijd zijn we met z'n allen op zoek naar betere vrachten. De zoektocht begint met een zorgvuldige kostprijsberekening, legt manager Erik van Toor van Kantoor Binnenvaart uit. Schippers met vragen en ideeën over kostprijsbepaling, het functioneren van de markt, of over VAART!Vrachtindicator en Bargelink komen helemaal aan hun trekken. De chat in het www.vaart.nl/cafe is nog terug te lezen.

28-11-08 - Op internet gaat het om zoeken (en vinden). Google is er groot door geworden, maar er zijn meer zoekmachines, bv. Yahoo.com. Er zijn sites waar zelfs Google de inhoud niet van kent, bv TQL.nl. De meeste sites (bv Schuttevaer.nl) hebben een eigen zoekmachine. Je kunt met bv site:schuttevaer.nl ook met Google zoeken binnen een bepaalde site, evenzo op bestandstypen bv. Excel met filetype:xls. Links voor meer zoekinformatie: google.startpagina.nl, google-zoektips.startpagina.nl, zoektips bij Voelspriet.nl, DMOZ, bron voor Google, Google PageRank, Google Alerts, knipselkrant e-knip.nl, vaarwegen zoeken bv. bug+dnjepr. Kijk ook naar foto's, filmpjes en nieuws zoeken, èn naar de nieuwe scheepvaart.startpagina.nl/video-pagina. En dan nog: teksten en sites vertalen met Google.

3-10-08 - Alles wat je altijd al wilde weten over VAART!Vrachtindicator en Bargelink en een discussie over het aangekondigde onderzoek van de NMa naar de mededingingspraktijk in de binnenvaartmarkt. 

5-9-08 - Shipphoto.nl: Scheepsfotograaf Ben van der Westen - winnaar VAART!Site van het Jaar 2008 - onderhoudt de grootste fotoverzameling van binnenvaartschepen op het internet. Het zijn er inmiddels vele duizenden, allemaal voorzien van de nodige scheepsgegevens. Van der Westen deelde met andere cafégasten de mooiste fotolocaties langs de vaarwegen, zijn praktijkervaring met camera's, zijn manieren om schepen op hun voordeligst in beeld te brengen, en hoe je zo'n omvangrijke verzameling overzichtelijk en toegankelijk houdt op het internet.

2-4-08 - Hyves is al één van de grootste Nederlandse sites, met ook al een kleine 1500 binnenvaarders. Doe je nog mee als je niet op MSN zit? En wat is LinkedIN? Het maandelijks internetcafé voor varenden brengt geïnteresseerden in sociale netwerken bij elkaar.

7-3-08 - Bargelink viert z'n zevende verjaardag online en rondom VAART!Vrachtindicator is ook veel te doen. Het KSCC Internetcafé voor Varenden wordt omgedoopt in een 'Vrachtworkshop', een online training op gebruikersniveau.

1-2-08 - Zelf publiceren online. Hoe iedereen z'n eigen uitgever kan zijn, hoe je websites en weblogs aantrekkelijk maakt en bezoekers trekt. Met veel voorbeelden van schipperssites.

6-12-07 - Het zijn dolle tijden in de vrachtenmarkt. Schippers sluiten het jaar uitstekend af, mede dankzij de grote transparantie via VAART!Vrachtindicator. In de 'vrachtworkshop', vrijdagavond 7 december tijdens het maandelijks KSCC Internetcafé voor Varenden, ging het over de verdere ontwikkeling van dit instrument voor marktinzicht.

5-10-07 - Over 'binnenvaartnieuws' ging het in oktober. In het internetcafé was er alle ruimte voor een 'real life' vervolg op de discussie 'de nieuwe redacteur' in het VAART!Forum (zie ook: [[download:0710iinternetcafe.pdf:text:samenvatting:download pdf]]).

1-6-07 - De eerste vrijdag van juni stond het internetcafé voor varenden traditioneel in het licht van de VAART!Verjaardag - de elfde al weer - met verkiezing van de VAART!Site van het Jaar. Uit vijf genomineerde sites werd bevrachterswebsite www.overmeer.com als beste gekozen.

2-3-07 - Een 'vrachtworkshop voor bevrachters'. Op het internet weten steeds meer schippers Bargelink.com en Vrachtindicator.nl te vinden. Gaat dat ten koste van de tussenpersonen, net als in de reisbranche? Is het internet voor bevrachters een bedreiging of biedt het juist nieuwe kansen? Gaan ze net als Overmeer.com hun ladingaanbod online zetten? Er waren schippers, maar de bevrachters lieten het afweten.

2-2-07 - Alles over filmpjes en het zelf plaatsen daarvan op internet, plus de lancering van de maritieme groep www.youtube.com/group/vaart.

1-12-06 - In de Vrachtworkshop komen vanuit de praktijk allerlei vragen, ideeën en oplossingen aan de orde die te maken hebben met de binnenvaartmarkt, de marktpositie van varende ondernemers, tips en trucs voor het werken met VAART!Vrachtindicator en andere manieren om het marktinzicht te verbeteren. Het computerprogramma Fructus, beschreven in de Binnenvaartkrant (pagina 11 in PDF), is een praktisch hulpmiddel in de bedrijfsvoering van een binnenvaartondernemer. Ontwikkelaar Ben van den Elshout legt uit hoe het werkt.

3-11-06 - 'Van A naar Beter' voor de vaarwegen, podcasts te water en snel internet met VAART!Breedband.

6-10-06 - Een kijkje in de keuken van VAART!Webnieuws, de bijna-dagelijkse nieuwsbrief over binnenvaart en andere maritieme actualiteit. Met tips & trucs voor nieuws(links) op je eigen site of weblog. En omdat we altijd inspelen op wensen van cafébezoekers, keken we met z'n allen naar de opbouw, werking en functionaliteit van www.censis.org, de site van internaatskoepel Censis.

1-9-06 - In 'Aan de reis met Bargelink' gaf Axel Götze-Rohen inzicht in de werking van het marktplaatssysteem. Met tips & trucs om met internet meer uit de vrije vrachtenmarkt te halen.

2-6-06 - Tijdens de traditionele VAART!Verjaardag werd www.debinnenvaart.nl gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2006.

7-5-06 - In een 'vrachtworkshop' gingen we aan de hand van VAART!Vrachtindicatoren vragen van bezoekers in op het verbeteren van marktinzicht voor varende ondernemers. Mede dankzij een ook aanwezige bevrachter kwam het tot een boeiende uitwisseling van ervaringen.

3-3-06 - Zoekmachines zijn handig in het gebruik, maar lastig wordt het als ze doordringen in je persoonlijke levenssfeer. Want hoe kom je ooit weer uit de zoekmachines? Tros Radar stelt het fenomeen aan de kaak op www.ontgoogelen.nl. We peilden de ervaringen van varenden met ongewenste webvermeldingen. Daarnaast werd een webtour gemaakt langs een aantal sites van vaarwegprojecten.

3-2-06 - 'Je eigen krant op internet' - De Scheepvaartkrant, De Binnenvaartkrant en het Weekblad Schuttevaer brengen alledrie de volledige inhoud van de krant online in de vorm van PDF of iets wat daar op lijkt. Net als heel veel andere kranten. Lekker makkelijk, altijd het laatste nieuws bij de hand. Of je ze leest, kun je deze week zelf vertellen in VAART!Peiling. We waren al verwend met RSS om je eigen nieuwsselectie te maken, nu is er ook nog Google Nieuws bijgekomen.

3-11-05 Telematica Tour op Europort Maritime - Tijdens de beurs werd het maandelijks internetcafé verplaatst naar Ahoy' Rotterdam. Donderdag 3 november hielden we een 'Telematica Tour' langs stands met innovatieve telematica- en internettoepassingen voor de binnenvaart.

7-10-05 Digitale fotografie - Praktische tips voor het digitaal fotograferen doen het altijd goed. Vragen als: waar moet ik op letten bij de aanschaf van een digitale camera?, wat is er anders dan bij een 'gewone' camera?, hoe bewerk je digitale foto's?, hoe maak ik een foto-album op mijn pc? en waar kan ik mijn foto's kwijt op internet? In de workshop 'Digitale fotografie' kwamen ze allemaal aan bod.

6-5-05 River Information Services - Het maandelijks KSCC Internetcafé ging vrijdagavond 6 mei naar buiten: niet zoals gebruikelijk in het KSCC Schipperscentrum, maar voor één keer in de Verkeerspost Nijmegen. Daar werd aan de hand van een proefopstelling getoond hoe River Information Services (RIS) werken, met uitleg over de verkeerspost, het Europese project COMPRIS en de nieuwe BICS cd-rom.

Nuttige links:


1-4-05 Contact & Dating. Ook gewoon nieuwsgierigen, jong en oud, konden vrijdag 1 april vanaf 18.00 uur terecht voor informatie over MSN, ICQ en het inschrijven op datingsites. 'MSN-specialist' Paul van der Maat, medewerker van Koninklijke Schuttevaer, maakt anderen deelgenoot van zijn ervaringen. Zoals boeren hun FarmDate hebben, kunnen varenden terecht op VAART!Dating. En wil je samen met schippersjongeren naar te gekke feesten is www.deschipperszijnlos.nl een prima adres.

4-3-2005 - Waar vind je weer en waterstanden op het web, en hoe haal je die eenvoudig aan boord? Afhankelijk van de radiowaterstanden 's ochtends vroeg zijn we allang niet meer. Ze staan op Teletekst en tal van websites, en als het moet bel je de betreffende Pegel. Van het internet kennen we inmiddels laag- en hoogwatervoorspellingen, automatische e-mailmeldingen van RIZA en Elwis, via BICS/BOS etc. Scheepvaartberichten, weerberichten en waterstanden staan bovenin de Top 10 van ICT-behoeften in de binnenvaart, maar hoe stáát het ermee? We verkennen de mogelijkheden en ervaren elkaars ideeën over wat in de praktijk het beste werkt.

4-2-2005 - Foto's van enige duizenden (binnenvaart)schepen staan er op www.shiponline.nl. Ben van der Westen fotografeerde ze zelf in de loop der jaren, voegde technische gegevens van de schepen toe en maakte zijn indrukwekkende collectie via het internet toegankelijk. Het Web, de internetrubriek van VAART! / de Binnenvaartkrant, schreef over Shiponline.nl: 'Prachtig materiaal voor spotters van binnenschepen en - bij gebrek aan beter - ook voor professionals in de bedrijfstak.'
Vrijdagavond 4 februari was Ben van der Westen te gast in het maandelijks internetcafé voor varenden in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen. Hij gaf de bezoekers een kijkje in de keuken van zijn site, vertelde over (technische) drempels en drijfveren ('zelf te water gelaten op een Damco-schip in de Rotterdamse Waalhaven'), en zijn grootste uitdaging achter shiponline.nl.
Wie Van der Westen's webfoto's voor eigen gebruik wil (her)gebruiken, gaat z'n gang maar. De scheepsfotograaf kan altijd een exemplaar van betere kwaliteit leveren. Z'n site is meer hobby dan dat er commerciële bedoelingen achter steken, maar sponsors zijn uiteraard welkom. Al was het maar omdat Ben af en toe moet investeren in betere apparatuur.
Hij fotografeert nu met een Olympus 765 Uz. Dat heeft z'n voordelen, vertelt Van der Westen in een tip aan scheepsfotografen: 'Normale camera's doen over het algemeen fotograferen in de verhouding 4:3. Lengte 4 en hoogte 3,
De Olympus heeft de mogelijkheid om te fotograferen op 3:2. Omdat een schip langer dan hoog is en het samentrekkend effect van de telelens iets te verminderen kan dat voor een potentiële koper erg belangrijk zijn.'

Als toegift keken we nog even naar de website van de nieuwe Belgische televisiesoap over de tankvaart 'Kinderen van Dewindt'. Die heeft ondernemers duidelijk meer te bieden!

DECEMBER 2004 - Paul Hoekman is met zijn eigen site aangeschoven bij het CBRB, en ontwikkelt www.informatie.binnenvaart.nl tot een actuele kennisbank van en voor de binnenvaart. Over de achtergronden en zijn eigen ervaringen met internet vertelde Hoekman 3 december in het maandelijks KSCC Internetcafé voor varenden. De cafégasten keken ook naar binnenvaartfoto's in het nieuwe online ANP fotoarchief.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (1)

vaart

nou ik probeer wel naar het internet cafe te komen.
11-5-2011 15:39