Home»Actueel & Opinie»Artikel

« Vorige artikelVolgende artikel »

Scheepvaartkrant.nl gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2011

12-06-2011

NIJMEGEN, 12-6-2011 – Uit 15 sites werd Scheepvaartkrant.nl vrijdag gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2011. Door 140 stemmers werden 5 van de 15 sites genomineerd, een ‘vakjury’ tijdens de 15e VAART!Verjaardag in het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen gaf Scheepvaartkrant.nl de hoogste waardering met een rapportcijfer 8,3.

Scheepvaartkrant.nl gekozen tot VAART!Site van het Jaar 2011
Hoofdredacteur Lida Saaij kon de felicitaties ter plekke in ontvangst nemen van de andere 10 juryleden. Die stelden overigens vast dat zij haar 10 minuten-praatje uitstekend gebruikte om de site overtuigend neer te zetten. ‘Dan zijn we in ieder geval niet voor niets gekomen’, grapte ze naar haar man Wim aan de bar van het KSCC. Ze bestelde een rondje voor iedereen en belde meteen de nieuwe uitgever, Peter Dirks, die de complimenten kreeg voor zijn elan, als motor achter de vernieuwing van de site. Het resultaat mag er zijn, vond de jury van varende en niet-varende binnenvaarders in het KSCC Internetcafé. De Scheepvaartkrant heeft de prijs, een banner met link gedurende een maand voor nog meer aandacht op www.vaart.nl, daarom dik verdiend.

Overigens was de waardering voor concullega-site Binnenvaartkrant.nl maar een fractie minder, die krantsite werd tweede, met een gemiddelde waardering van 7,9. De gasten op de VAART!Verjaardag kenden met een rapportcijfer 7,1 de derde plaats toe aan de Weblog Wilhelminasluis. Die werd eerder in de nominatieronde overduidelijk publiekswinnaar. Shipphoto.nl eindigde als vierde met een 6,5 en Bootjesgek.nl als vijfde met een 5,5. De VAART!Verjaardagsgasten beoordeelden de sites op de aspecten binnenvaartbelang, actualiteit, informatiewaarde, vormgeving en GSM-vriendelijkheid. De nummers 2 t/m 5 krijgen een herkansing als VAART!Site van de Week en doen automatisch weer mee in de verkiezing van 2012, samen met de andere sites die tot mei volgend jaar worden voorgedragen.

Het juryrapport
De jury, bestaande uit 11 internettende binnenvaarders op de VAART!Verjaardag in het Schipperscentrum KSCC te Nijmegen, had de keus uit vijf genomineerde sites: Weblog Wilhelminasluis De Scheepvaartkrant.nl Shipphoto: alle varende binnenschepen De Binnenvaartkrant Bootjesgek: informatie en vaarfun
De jury beoordeelde alle genomineerden met een voldoende tot ruim voldoende en stelde vast dat actuele informatie van doorslaggevend belang is. Bij de nominatie voor de VAART!Site van het Jaar blonk de Weblog Wilhelminasluis uit in het mobiliseren van de eigen lezers. Alle sites slagen erin foto’s te plaatsen op een formaat dat ook bij een niet altijd zo snelle internetverbinding acceptabel overkomt.

Scheepvaartkrant1. De Scheepvaartkrant.nl
Binnenvaartbelang: 9,1
Actualiteit: 8,7
Informatiewaarde: 9,1
Vormgeving: 7,5
GSM-vriendelijkheid: 6,9
Totaal gemiddelde: 8,3


Opmerking: De jury is – vooral na de toelichting door hoofdredacteur Lida Saaij - onder de indruk van het complete nieuws- en serviceaanbod van de site. Elke dag nieuws is een reden om er regelmatig terug te komen. Via de zoekfunctie is het nieuws van jaren terug te vinden. De nieuwe site is een flinke stap vooruit voor de Scheepvaartkrant op internet.

Van de 140 nomineerders zetten 14 deze site op de eerste plaats.
Redenen die worden gegeven zijn ‘een hele mooie overzichtelijke nieuwe site’, ‘nieuw, fris’ en ‘deze site geeft je de info die je nodig hebt’.

Binnenvaartkrant2. De Binnenvaartkrant
Binnenvaartbelang: 8,4
Actualiteit: 8,5
Informatiewaarde: 8,4
Vormgeving: 6,7
GSM-vriendelijkheid: 7,5
Totaal gemiddelde: 7,9


Opmerking:
De Binnenvaartkrant heeft naast altijd actueel nieuws en columns als bijzonder extra ook de Vlootschouw. Het binnenvaartbelang van de site is duidelijk, evenals de sterke actualiteit en informatiewaarde voor varenden.

Van de nomineerders zetten 6 deze site op de eerste plaats, met als redenen: 'Informatief, overzichtelijk, up-to-date', 'breed informatief, actueel, scherp. Ziet er prima uit' en van een kenner: 'lees je de Binnenvaartkrant, dan ben je bij’.

Wilhelminasluis3. Weblog Wilhelminasluis
Binnenvaartbelang: 6,2
Actualiteit: 7,6
Informatiewaarde: 6,7
Vormgeving: 8,4
GSM-vriendelijkheid: 6,4
Totaal gemiddelde: 7,1


Opmerking: De overduidelijke publieksprijswinnaar vindt ook waardering onder de beroepsvaarders in de jury. Maar er is een verschil tussen een aardig inkijkje en een belang voor de uitoefening van je vak. De vormgeving (één scrollbaar bestand, met groeiende scheepsfotobestanden op de achtergrond) valt bij de juryleden zeer in de smaak.

Van de nomineerders zetten liefst 80 deze site op de eerste plaats. Dat duidt op een groot en betrokken lezerspubliek.
Er worden heel veel redenen gegeven waarom de lezers ‘hun’ site zo hoog waarderen. Er spreekt bewondering en respect uit voor de inzet van gepensioneerd onderwijzer Wiebe B. de Ringh, die de site in z’n eentje ‘dag in dag uit’ aantrekkelijk weet te houden. ‘Vol overgave en liefde voor de binnenvaart’, in een ‘mooie mix van actualiteit en geschiedenis’, ‘educatief verantwoord en ook nog eens vol met humor’, ‘altijd een feest om te lezen’. Wiebe en z’n site zijn een baken voor Andel, zoals een buurman schrijft: ‘Ik woon 50 meter van de sluis, dus zeer actueel voor mij’.

Shipphoto4. Shipphoto: alle varende binnenschepen
Binnenvaartbelang: 6,9
Actualiteit: 6,5
Informatiewaarde: 6,4
Vormgeving: 6,5
GSM-vriendelijkheid: 6,4
Totaal gemiddelde: 6,5

Opmerking: Alle juryleden halen regelmatig scheepsinformatie en foto’s van Shipphoto binnen. De site is vertrouwd en je raakt er al gauw aan gewend. Er schort maar zelden iets aan, en dan nog zijn het kleinigheden. Naarmate de site langer bestaat en Ben van der Westen blijft fotograferen, neemt de fotocollectie per schip toe. Juryleden zien een fraai patroon: bijna elk schip is zowel schuin van voren als schuin van achteren gefotografeerd. Van achteren is de lijn van het schip mooier te zien, ook omdat je ziet waar het naartoe vaart.
Shipphoto was in 2008 nog VAART!Site van het Jaar.

Van de nomineerders zetten 9 deze site op de eerste plaats.
In hun redenen wijzen zij erop dat Shipphoto nog steeds ongeêvenaard is in het aanbod van het aantal foto’s en de bijbehorende informatie die het gratis biedt. Een insider weet dat Ben nu ook foto’s toevoegd van Willem Keizer en Karel Lieverst, waardoor ook een beeld ontstaat van de schepen vanaf eind jaren ’80. ‘Veel geraadpleegd het afgelopen jaar!’ is een groot compliment.

Bootjesgek5. Bootjesgek: informatie en vaarfun
Binnenvaartbelang: 4,2
Actualiteit: 5,8
Informatiewaarde: 5,6
Vormgeving: 6,2
GSM-vriendelijkheid: 5,8
Totaal gemiddelde: 5,5


Opmerking: Bootjesgek is minder gefocussed op binnenvaart, lijkt meer iets voor freaks. Een jurylid noemt het ‘wat rommelig, wat veel’. Dat het binnenvaartbelang niet overtuigend aanwezig is, doet niets af aan de waardering van de jury voor de ontdekkingen en onthullingen op het gebied van maritieme technologie die Guido van den Heuvel met regelmaat brengt op Bootjesgek.

Van de nomineerders zetten er 12 deze site op de eerste plaats.
Zij prijzen de site aan vanwege de ‘snelle, onafhankelijke, compacte berichtgeving’, omdat Bootjesgek ‘bijzonder origineel is wat watersport betreft’, voor ‘het vele nieuws over nieuwe technologie’ en omdat de site goed is ‘voor een ontspannend bezoekje iedere dag of minstens een keer per week’.

Nominatie-ronde
Uit de lijst van 15 sites kon iedereen tot en met 10 juni vijf sites kiezen. Afhankelijk van de gekozen positie (1 t/m 5) verdiende zo'n site 5, 4, 3, 2 of 1 punt(en). Al die punten bij elkaar bepalen de uitslag van de nominatieronde.

Boeken voor vijf top-stemmers
Per genomineerde site verlootten we een exemplaar van Jaarboek Binnenvaart 2010 onder degenen die één van deze vijf sites als nummer 1 hadden genomineerd. De winnaars zijn: inekemintjes@ (Scheepvaartkrant) steven@ (Binnenvaartkrant) jan.denbesten@ (Wilhelminasluis) Ad.Vliet@ (Shipfoto) tjitske@ (Bootjesgek)

Scores in de nominatie-ronde

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.