Home»Ondernemen»Branche»Amsterdam rolt na Sail walstroom verder uit

Volgende artikel »

Amsterdam rolt na Sail walstroom verder uit

17-08-2010

De Amsterdamse haven moet in 2020 één van de meest duurzame havens zijn. Dat is de ambitie van het Amsterdams havenbedrijf. Eén van de projecten om dit te realiseren is de aanleg van walstroom voor binnenvaart en riviercruise aan kades en steigers in Amsterdam. Binnenvaart- en passagiersschepen zijn daarom met ingang van 23 augustus 2010 verplicht om gebruik te maken van walstroom.

Amsterdam rolt na Sail walstroom verder uit
Vanaf genoemde datum is het dan niet meer toegestaan om een generator te laten draaien aan kades waar walstroom beschikbaar is. De binnenvaart is dan verplicht daar daadwerkelijk gebruik van te maken. Hierdoor zal er minder uitstoot van stofdeeltjes, stikstofoxide en Co2 plaatsvinden. Dit is goed voor het milieu. Bovendien wordt door het afzetten van de motoren mogelijk geluidsoverlast weggenomen.

Fasering
De bouw en installatie van de walstroomkasten zal gefaseerd worden uitgevoerd. In augustus 2010 zijn 16 moderne walstroomkasten voor binnenvaartschepen opgeleverd aan de Veemkade, Suriname- en Javakade.
Ten behoeve van zeilcharterschepen is een stroomkast geplaatst aan het IJ-plein in Amsterdam-Noord. Hier is voor maximaal vier zeilcharterschepen walstroom beschikbaar. Deze schepen mogen voor maximaal 3x 24 uur onafgebroken een ligplaats innemen. Hiervoor geldt een meldplicht.

Behalve de vervanging van bestaande walstroomkasten wordt het aantal punten waar stroom kan worden afgenomen in vier fasen uitgevoerd.
In de 2e fase zullen stroomkasten ten behoeve van riviercruiseschepen geplaatst worden aan de Javakade, de Westerdoksdijk en de De Ruijterkade. Omdat deze schepen meer vermogen nodig hebben, zullen deze trafokasten worden uitgevoerd met 400A 400V aansluitingen. De verwachting is dat deze fase eind 2010 zal zijn afgerond.
Tenslotte zullen in de 3e en 4e fase stroomkasten worden geplaatst in de Houthavens. Dit gebeurt naar verwachting in het voorjaar van 2011.

Extra vermogen
Het elektrisch vermogen in de oude walstroomkasten was 16 ampère en 220 Volt. In de nieuwe uitvoering gaat dit flink omhoog: naar 63 ampère en 400 Volt. Mocht men toch nog gebruik willen maken van het oude vermogen, dan is het geen probleem. In de meeste stroomkasten zal een aansluitpunt voor 16 ampère en 220 Volt beschikbaar blijven.

Gebruiksvriendelijk
Ook is de nieuwe walstroomvoorziening gebruiksvriendelijker geworden. Schippers kunnen zich met hun mobiele telefoon aanmelden via een unieke code of als onderdeel van een abonnement. Wanneer de schipper zijn eigen stroomkabel aansluit op de schakelkast start de stroomtoevoer na aanmelding. Een ander voordeel is dat de levering stopt bij afmelding. Zo betaalt men niet teveel. Bovendien wordt maandelijks een overzicht gestuurd zodat de schipper precies weet hoeveel stroom aan hem is geleverd.
Dit systeem is landelijk afgestemd en wordt in andere havensteden ook gebruikt. Meer informatie hierover is te vinden via www.walstroom.nl.

Gebruik en spelregels
Binnenvaart- en passagiersschepen zijn met ingang van 23 augustus 2010 verplicht om gebruik te maken van walstroom als ze afmeren aan de kades waar deze nutsvoorziening beschikbaar is. Het is niet meer toegestaan om een generator te blijven draaien. Om geluids- en stankoverlast te beperken zal Haven Amsterdam regelmatig controlerondes houden. Het generatorverbod zal op de bewuste kades ook door borden worden aangegeven.

Schrijf een reactie

Je dient een Vaart account te hebben om te kunnen reageren. Klik hier om in te loggen of je aan te melden.
Reacties op dit artikel (2)

jstegink

cvggf
26-10-2010 12:25

jstegink

Ik vind dit een goed plan!
31-8-2010 18:17